Ne întoarcem să aprofundăm studiile noastre despre Pranayama şi cu ce ne ajută la sănătate. Precum s-a văzut în Partea 1, îmi place să merg pe date ştiinţifice validate şi continuăm în acelaşi ton:
- Pranayama ne ajută la digestie
Apasă AICI si o să găsesti un studio din 2012 care confirm faptul că Pranayama ne ajută cu reglarea secreției de acid gastric și a enzimelor digestive. Prin respiraţie se elimină eliminarea deșeurilor metabolice subtile din organism, crescând aportul de oxigen către intestin. Acest fapt creşte puterea intestinală şi aduce un flux sanguin mai bun ceea ce favorizează digestia alimentelor. De exemplu dacă faci respiraţia yoghină completă înaintea unei mese cu minim 3 ore activează muşchii organelor digestive şi reduce tensiunea din ei aceştia fiind pregătiţi pentru alimentele viitoare.
- Ne scapă de insomnie fiind un aliat bun pentru un somn profund
Dacă apeşi AICI o să poti aprofunda studiul referitor la beneficiile practicării Pranayama înainte de somn având un efect imediat în a scădera tensiunea arterială și a ritmul cardiac. Este recomandat ca respiraţia yoghină completă pe care să o faci pentru a te pregati de un somn bun, să fie cu 2 ore după ultima masă. Si AICI mai poţi să citeşti despre cum te ajută Pranayama dacă ai probleme cu sforaitul fiind un adjuvant pentru sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS).
- Imbunătăţeşte activitatea creierului
Pranayama creşte activitatea globală a undelor cerebrale. Dacă aceasta este combinată cu meditaţie şi yoga, ne ajută volumul materiei cenușii în amigdală și activează cortexul frontal. Respiraţia alternativă pe nări creşte energia prana din organism, eficiența sistemului digestiv și activează sistemul nervos simpatic. Un alt studiu care te poate ajuta cu răspunsurile de care ai nevoie este AICI.
Totul se obţine cu practică constantă şi ghidarea energiei şi a gâdurilor către propria ta persoană în cautarea binelui tău pentru minte- corp –suflet.