Beneficiile Respirațiilor Yoghine partea 1

       Pranayama ne ajută să conştientizăm respiraţia şi să lucrăm cu ea ca fiind exprem de importantă pentru sănătatea noastră fizică şi psihică.

Prana este formată din două cuvinte sanscrite „Prana” și „Ayama”. Prana este forța motrice a vieții din spatele tuturor ființelor vii, prezente la oameni sub formă de Vayu sau vânturi. Reglează toate funcțiile fizice, de exemplu, respirația, furnizarea de oxigen, digestia, eliminarea și multe altele. Iar „Ayama” înseamnă a controla sau extinde.

Un simplu search online, vă va deschide drumul către multe studii stiintifice, care demonstrează importanţa acestor respiraţii pentru minte şi corp.

Câteva din beneficiile respiraţiilor yoghine:

1.    Ne ajută să gentionăm mai uşor stresul şi emoţiile

Prin efectuarea exerciţiilor de respiraţie, sistemul tău nervos simpatic devine liniștit – partea sistemului nervos care induce un răspuns la stres și, prin urmare, simți mai puțin stres și anxietate în cel mai scurt timp. In corpul şi creierul tău curge mult mai mult oxigen ceea ce ajută la calmarea nervilor și la îmbunătățirea funcțiilor vitale ale organelor

2.    Măreşte capacitatea pulmonară

Pranayama poate crește timpul de ținere a respirației, ritmul respirator, capacitatea vitală și presiunile maxime inspiratorii și expiratorii. Aerează întregul plămân utilizând volumul maxim de aer care este inhalat. Un studiu din 2014 pe care îl găseşti aici, rată că practicanții obișnuiți de yoga au o creștere semnificativă a tuturor (de mai sus) parametrii pulmonari în comparație cu oamenii normali care nu practică pranayama. Un alt studiu stiinţific similar îl găseşti aici.

3.  Întărește sistemul imunitar

Pranayama este o practică holistică de yoga pentru a crește eficiența sistemului imunitar. Acesta cuprinde exerciții de respirație diafragmatică care implică întregul sistem digestiv, ce găzduiește aproape 80% din țesutul imunitar. În acest fel, practicarea respirației profunde pranayama poate îmbunătăți răspunsul imunitar al organismului.

Aici găseşti un studiu care discută despre respirația abdominală care dacă este profund controlată, poate întări apărarea organismului prin modificarea expresiei genice a anumitor celule imunitare

 Te las să aprofundezi aceste studii şi continuăm în următorul articol despre Beneficiile Respiratiilor Yoghine partea a 2-a.  

Distribuie pe Social Media

About Author

Mihaela Balaceanu

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment