Interviu cu Ştefania Frigioiu – Psiholog Clinician, Psihoterapeut și Instructor Yoga!

-Dezvoltare Personală  – Despre Oameni –Interviu cu Ştefania Frigioiu – Psiholog Clinician, Psihoterapeut și Instructor Yoga!

Cine este Ştefania Frigioiu?

   Mă numesc Frigioiu Stefania, am vârsta de 52 de ani, sunt psiholog clinician, psihoterapeut în formare în Psihoterapie Sistemică de Familie și Cuplu. Din 2018 sunt instructor preparator formare, realizez sesiuni de conectare cu corpul și exerciții de respirație și meditație, din anul 2019 ghidez sesiuni de yoga și Nirvana Fitness. Din 2020 activez ca lucrător prin arte combinate și susțin ateliere de dezvoltare emoțională pentru copii prin mișcare și joc.

Ne poți face o descriere a activităților tale?

   Programele pe care le dezvolt îmbină armonios îmbunătățirea stării de sănătate cu menținerea unui echilibru fizic-mental-emoțional. Pentru că iubesc oamenii, susțin cu grijă și blândețe, spații de dezvoltare personală prin mișcare, conștientizare somatică și ancorare în momentul prezent. Îmi doresc să conving oamenii de faptul că ei singuri se îmbolnăvesc dar și mai important, ei singuri se pot vindeca și că au un instrument incredibil, de fapt singurul pe care îl au la îndemână și anume, corpul.  Îi ghidez să-și ia această ancoră și să lucreze de câte ori este nevoie, cu emoțiile, cu trecutul, cu simptomele pentru că, de fapt amintirile nu sunt stocate în creier, ci în corp, iar emoțiile sunt semnale de la sistemul  nervos care produce tensiunea musculară, cu care noi putem lucra prin proceduri prin care să ne reprogramăm creierul și să reducem anxietatea. Modul de abordare al terapiei este în totalitate personal, fără tipare sau prejudecăți, explorând pas cu pas cu blândețe și înțelegere, plecând de la problemă până la sursă și înapoi în prezent, creând clientului posibilitatea de a se manifesta și de a se exprima liber, înțelegându-l și fiindu-i aproape pe parcursul acestui proces. Învățăm împreună să navigăm în siguranță apele adânci ale subconștientului și sufletului, cu ajutorul trupului. Programele mele se bazează pe conexiunea dintre respirație (prin expirație prelungită și completă) și mișcarea corporală. Acest tipar de respirație ritmică concentrată, ne antrenează către un tipar zilnic de respirație corespunzătoare, despre care s-a dovedit științific că îmbunătățește procesul regenerativ al corpului și favorizează în mod drastic vindecarea de boli și obținerea unei stări de bine. Concluzionând, persoanele care participă la cursurile mele beneficiază de toate aceste avantaje, pe lângă accesul la un spațiu de siguranță și de susținere.

Cum a rezonat cabinetul de Psihologie cu Yoga şi cum a fost primită această schimbare în oraşul tău?

   Pentru mine  Psihologia și Yoga se îmbină perfect, ele având aceleași rădăcini. De altfel, știința psihologiei moderne are legătură directă cu multe concepte yoga fundamentale. Iar, în ceea ce mă privește, faptul că acestea au apărut în viața mea, în momente optime, împletindu-se ideal, nu poate fi decât rezultatul  unui plan divin.

M-a preocupat și m-a fascinat dintotdeauna legătura dintre emoții și corpul fizic. Am simțit intuitiv această interdependență încă de când eram foarte mică, trecând, din nefericire, prin drame și traume despre care nu înțelegeam prea multe, dar pe  care le simțeam cum se cuibăreau în sufletul prea fragil și mai ales în corpul meu. Acest contact timpuriu cu trauma m-a forțat cumva să-mi dezvolt capacitatea de introspecție, descoperind în timp pe propria-mi piele cum se simte frica, neîncrederea, unde se simte respingerea, abandonul, neiubirea, umilirea, și cum inversând acest tipar și lucrând corporal, le-am putut vindeca.

În ceea ce privește felul în care a fost primită această schimbare în orașul meu, trebuie să mărturisesc că am întâmpinat și întâmpin multă suspiciune, neîncredere și prejudecăți, dar pentru mine, momentele în care o cursantă îmi mulțumește cu lacrimi în ochi la sfârșitul unei sesiuni m-au învățat esența cuvântului ,,fericire” și mă mobilizează să continuu pe acest drum, la fel de implicată și pasionată.

Ce înseamnă yoga pentru tine şi cum a apărut în viaţa ta?

   Pe lângă beneficiile la nivelul sănătății corpului fizic, dar și la nivelul minții, prin dobândirea unui anumit control asupra acesteia și a sistemului nervos, precum și a senzației de durere, prin relaxare profundă, respirație conștientă, vizualizare și meditație, yoga îmi aduce experiențe unice. Pentru mine yoga este o poveste, fiecare ocazie de a practica yoga și Nirvana Fitness îmi dă oportunitatea de a-mi accesa lumea interioară și de a pătrunde într-o lume ideală, în care îmi dau voie să simt exact ceea ce-mi doresc, folosindu-mă de puterea imaginației și de faptul că mintea nu face deosebirea dintre realitate și imaginație.

Practici meditaţia în viaţa de zi cu zi? Cât de importantă ţi se pare pentru existenţa noastră pe pământ?

   Pentru mine meditația reprezintă conectarea cu Dumnezeu, este un dialog zilnic cu El, prin care încerc să mă cunosc, să mă accept și să mă iubesc, dar și prin care îmi ostoiesc acel dor ,, de acasă”, acea nostalgie specifică, dar și un mod prin care îmi exprim recunoștința pentru că m-a lăsat Dumnezeu pe pământ și m-a înzestrat cu calități care să-mi permită să mă bucur de această viață. În acest context, este evident că meditația sau rugăciunea este vitală pentru existența noastră pe pământ.

Ne poți povesti un moment profesional când ai simţit  că ai adus la rândul tău acel plus de valoare în viaţa oamenilor?

   Atunci când ating sufletul unui copil și primesc zâmbete, îmbrățișări și cuvinte de iubire, pot afirma că simt, cu toată ființa mea, că aduc plus valoare, atât în viața mea, cât și în a celor cu care interacționez, iar pentru mine este, cu siguranță tot ce contează.

Dacă ai putea să schimbi lumea, cu ce ai începe?

   Dacă aș putea să schimb lumea, aș începe cu siguranță cu mine însămi. M-aș elibera de neîncrederea în mine, în oameni, în viață, mi-aș depăși propriile bariere și propriile frici, m-aș accepta și m-aș ierta pentru greșelile trecute, prezente și viitoare, mi-aș ierta cu adevărat părinții și aș transforma toate săgețile otrăvitoare îndreptate spre mine de către ceilalți în petale de flori.

Un gând bun pentru cititori 

   Cu bunătatea nu putem pierde niciodată. Atunci când răspundem la rău cu rău, este puțin probabil să ne fie mai bine, dar când răspundem la rău cu bine, există cel puțin o șansă să se întâmple acest lucru. Să nu o risipim!

Unde poate fi găsită  Ştefania Frigioiu  ?

   Pot fi găsită pe Facebook, Instagram și în studioul din Brăila

Distribuie pe Social Media

About Author

Mihaela Balaceanu

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment