Interviu cu Monica Tatar- Fondator și Owner Shichida România!

-Dezvoltare personală – Despre Oameni – Interviu cu Monica Tatar- Fondator și Owner Shichida România!

Cine este Monica Tatar?

Numele meu este Monica Tătar și sunt fondator și owner Shichida România, iar incepand din luna ianuarie a acestui an, owner al centrului Nomin Jyuku Oradea. Am terminat liceul Pedagogic Iosif Vulcan din Oradea, ulterior finalizandu-mi studiile universitare in domeniul economic si juridic in Oradea la facultatea de stiinte economice si Juridice. Am studii postuniverstare in domeniul Busines Managemet, Comunicare si Leadership, si nu in ultimul rand in Psihopedagogie speciala. Iubesc ceea ce fac si imi dedic tot timpul in aceasta directie, deoarece imi doresc ca Shichida sa ajunga sa fie un etalon in domeniul educatiei timpurii in Romania. Tocmai pasiunea mea pentru metodele de invatare japoneze, care s-au dovedit de-a lungul anilor ca fiind printre cele mai eficiente din lume, a dus la dorinta mea de a aduce metoda Shichida in Romania, si de a ajuta la crearea unor generatii de viitori lideri, ce vor aduce o contributie notabila in societate.

Ne poți face pe scurt o descriere a activităților tale?

Activitatea mea principala consta in conducerea si gestionarea centrului educational Shichida Romania, dar si a centrului de matematica mentala Nomin Jyuku Oradea. In prezent, lucrez la procesul de extindere a metodei Shichida pe plan national, si chiar international, deoarece imi doresc sa ofer oportunitatea de a se dezvolta la un potential maxim cat mai multor copii din lume.

Cum influențează activitatea ta persoanele din jurul tău în viața de zi cu zi?

Consider ca activitatea mea si efortul meu constant de a aduce o schimbare favorabila in sistemul educational din Romania au un impact pozitiv asupra persoanelor din jurul meu. Lucrăm cu părinții pentru a facilita călătoria de învățare a copiilor într-un mediu de învățare unic. Astfel, in cadrul claselor Shichida ajutăm parintii să le ofere copilului lor cel mai bun început în viață, fiind asadar o influenta atat in dezvoltarea cognitiva a copilului, cat si in viata de parinte a adultului.

Cat de importanta este educatia timpurie in viata unui copil si de la ce varsta putem incepe ?

Funcțiile creierului în perioada de creștere a copiilor sunt programate pentru a fi influențate major de mediul înconjurător. Talentele și abilitățile în devenire ale copiilor au nevoie de un mediu propice pentru a se dezvolta, iar stimularea celor 5 simțuri dezvoltă circuitul creierului. Copilăria este cea mai importantă perioadă pentru dezvoltarea talentelor, iar metoda Shichida încorporează programe specifice pentru fiecare vârstă a copiilor, activitățile având continuitate cu fiecare lecție și fiind asociate cu stadiile de dezvoltare ale creierului copiilor. Cu cât copilul are continuitate în program, cu atât mai mult își va dezvolta abilitățile.

Copiii pot fi inscrisi la Shichida oricand dupa varsta de 6 luni, pana la varsta de 6 ani. Cea mai propice perioada este intre 6 luni – 3 ani, perioada denumita si “varsta de aur” datorita capacitatii extraordinare de absorbtie si invatare a creierului copilului la aceasta varsta.

Asadar, educația timpurie are un rol major în dezvoltarea armonioasă a unui copil, și este recomandat ca aceasta să fie începută cât mai devreme.

Ce este Sichida si de cand este in Romania?

Shichida este o metodă de educație ce se adreseaza copiilor intre 6 luni si 6 ani si jumatate, care își are originea în Japonia. A fost fondată de autorul premiat și doctor în educație, profesorul Makoto Shichida, care s-a specializat și în dezvoltarea creierului de-a lungul anilor de formare a copiilor. Shichida este un program unic de antrenament pentru întregul creier care dezvoltă abilitățile native atât ale emisferei stangi, cât și ale emisferei drepte, în timp ce copilul este încă foarte mic. Învățarea timpurie Shichida combină strategiile și abordările de învățare din sistemele educaționale din Est și Vest, oferind tot ce este mai bun din ambele lumi. Urmând metoda dezvoltată în peste 60 de ani de activitate didactică și observații, copiii nu sunt criticați în timpul ședințelor și nu sunt niciodată comparați cu alți copii, astfel dezvoltând încredere în propriile abilități. Un efect miraculos al acestei metode este acela că toți copiii educați astfel dezvoltă o minte armonioasă și echilibrată. Ei vor începe să dea dovadă de sensibilitate, de altruism, dar și de creativitate și vizualizare, ieșite din comun.

În anul 2020 am deschis portile primului centru Shichida din Romania, respectiv primul din Europa continentala. Momentan, singurul centru din Romania se afla in Oradea, insa in curand vom deschide si in capitala, ca mai apoi urmand sa ne extindem in intreaga tara.

Cum se desfasoara lectiile in cadrul Sichida Romania?

Metoda de educație Shichida este oferită într-un format de clasă, cu lectii a cate 50 de minute si cu o frecventa de o dată pe săptămână. Cursurile sunt educative, captivante și distractive, în același timp pregătind copiii pentru școală și dezvoltând dragostea de a învăța. Grupele sunt formate din cel mult 6 copii, lucru care faciliteaza o mai buna conexiune intre instructor si copil. Programul contine activitati care dezvolta abilitatile lingvistice, de numeratie, activitati cu carduri, activiatati care dezvolta abilitatile motorii fine, exercitii de vizualizare, exercitii de imbunatatire a concentrarii si focusului, activitati si exercitii de citire rapida, de memorie fotografica, si pentru dezvoltarea auzului perfect, etc. Un lucru important de mentionat este faptul ca parintele/tutorele participa la lectie impreuna cu copilul până la vârsta de 3-4 ani. Acesta este un factor important în dezvoltarea dragostei de a învăța, a increderii si stimei de sine a copilului.

După vârsta de 4 ani, copiii intră singuri în clasă, continuându-și călătoria de învățare mai independent. Părinții primesc feedback după fiecare clasă și sunt încurajați să facă temele cu copiii.

Știu că ai multe momente profesionale în care ai adus plus de valoare în viața oamenilor. Ne poți povesti unul dintre aceste momente?

Satisfactia pe care o am dupa o discutie cu un parinte fericit si impresionat de evolutia remarcabila a copilului sau, nu se poate compara cu nimic. Momente ca acestea ma motiveaza sa continui  in aceasta directie si imi confirma ca ceea ce fac are un impact semnificativ asupra vietii oamenilor ce ne calca pragul la Shichida.

Un gând bun pentru cititori 

Pornind de la motto-ul Shichida „Love, praise, and accept”, va indemn sa faceti tocmai asta: iubiti mai mult, apreciati si acceptati oamenii de langa voi, fiindca viata, in esenta, este tocmai despre asta, despre iubirea si devotamentul fata de familia si comunitatea in care traim.

Unde poate fi găsită Monica Tatar?

Ma puteti gasi atat pe pagina mea personala de Facebook, Monica Tatar, cat si pe paginile Shichida Romania (Facebook: Shichida Romania; Instagram: @shichida.ro), respectiv site-ul Shichida Romania (www.shichida.ro). De asemenea, ne gasiti in Oradea, pe strada Kiev numarul 8.

Distribuie pe Social Media

About Author

Mihaela Balaceanu

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment