– Dezvoltare Personală – Despre Oameni –Interviu cu Adriana Radu – Digital Business Mentor!
Cine este Adriana Radu?
Sunt Digital Business Mentor și împreună cu echipa mea luăm de pe umerii antreprenorilor grija de a ști ce vând, cui vând și cum vând astfel încât ei să se poată concentra pe rezultate. Clienții sunt antreprenori online care vor să își scaleze afacerea sau angajați care își doresc o afacere online dar nu știu cum să înceapă și nu au mult timp.
Am părăsit boardul multinaționalelor acum opt ani pentru a-mi îndeplini visul: să am propria afacere și să trăiesc #nomadbusinesslife (să lucrez de unde vreau, când vreau).
Am construit propriul business bazat pe coaching, mentorat și consultanță. Inițial am oferit coaching pentru managementul carierei iar acum, odată cu pandemia, sprijin persoanele care doresc să își deschidă o afacere online sau să o scaleze.
Anul acesta am lansat UPcelerator, sales, marketing & mindset summit. A fost un eveniment cu 11 invitați în care am adus informații despre crearea unui business online. Am inclus și aspectul mindset (mentalitate) pentru că din experiența mea, mulți antreprenori se confruntă cu blocaje care nu le permit să avanseze.
Metoda mea de creștere a unei afaceri am descris-o în cartea lansată în octombrie 2022, 7 Pași către primul milion online în România – ghid practic pentru #nomadbusinesslife.
Ne poți face pe scurt o descriere a activităților tale?
Am o abordare pragmatică a proiectelor, îmi place să am claritate întregului parcurs, să știu de unde încep și care sunt pașii pentru a ajunge la rezultate. La fel procedez și cu clienții mei. Obiectivul meu este să le ofer un business la cheie care funcționează automat. Programele mele sunt neobișnuite pentru că dincolo de partea de business, tehnică, vin cu suport pentru transformările personale și emoționale care au loc în același timp.
Online-ul este o mare oportunitate pentru deschiderea unei afaceri dar în același timp este foarte competitiv. Eu și echipa mea sprijinim clienții să aibă infrastructura unui businees online și să creeze și implementeze un plan de acțiuni care să îi ducă către veniturile pe care și le doresc. În același timp este important să creeze un brand personal puternic care să atragă doar clienții interesați de produsele lor și un model de business care se potrivește cu personalitatea lor.
Pentru ca mesajul să ajungă la persoanele potrivite ei au nevoie de cunoștințe de marketing și vânzare iar eu ofer o metodă testată de creare a unui business. De asemenea îi învăț să implementeze instrumentele și infrastructura necesare unui business online. Practic lucrăm împreună pas cu pas la crearea businessului.
Și pentru că a deveni antreprenor aduce cu sine la suprafață blocaje, temeri dar și nevoia de noi rutine, clienții au suport inclusiv pe partea aceasta. Un membru dedicat al echipei mele, se discută săptămânal cu clienții pentru a se asigura că clientul nu are probleme și blocaje.
Împreună cu experții din echipa mea creăm oferta, fluxul pentru a genera vânzări, materialele, culorile și logo-ul pentru brandul personal, site-ul optimizat pentru trafic, și planul de acțiuni lunar pentru ca la final să aibă un business la cheie care generează venituri lună de lună..
Cum influențează activitatea ta persoanele din jurul tău în viața de zi cu zi?
Fiecare afacere are un DE CE. Motivul pentru care am ales acest business este să pot aduce o schimbare în bine în jurul meu. Și cum cred cu tărie că antreprenorii sunt cei care aduc schimbarea în lumea aceasta, îmi doresc să îi ajut pe ei să creeze valoare și să își crească propriile businessuri.
Lumea din jur evoluează la o viteză amețitoare și nu avem nici o șansă să controlăm ceea ce se întâmplă. În ultimii doi ani am avut o pandemie care ne-a schimbat complet ritmul de viață, acum avem un conflict lângă noi care influențează serios situația economică.
Singurul lucru pe care îl putem controla este ceea ce facem noi. Un business online este pașaportul către o lume în care fiecare dintre noi decidem ce vrem să facem și cum vrem să ne trăim viața.
Cea mai mare parte dintre noi nu am fost obișnuiți cu modele de antreprenoriat în familie. Suntem obișnuiți să fim angajați, să depindem de o structură care ne oferă bani, ne dă un program de activități zi de zi. De multe ori ajungem la un punct în care ceea ce facem nu mai are sens pentru noi și ne dorim să fim independenți financiar. Doar că nu știm de unde să începem, ne este teamă că nu vom avea venituri, că vom fi judecați.
Aici intervin eu și echipa mea. Noi suntem partenerul care practic “ține de mână” fiecare client până are o afacere care funcționează și apoi îl ajutăm să scaleze.
Lucrăm cu clienți care au pornit de la 0 sau care și-au consolidat afacerile și voi da aici câtev exemple.
Irina este wellbeing mentor și a ajuns la 1500 euro/lună în 5 luni.
Dana este consultant vestimentar de 6 ani dar nu avea o sursă constantă de clienți. Lucrând împreună și-a atins acest obiectiv în doar 2 luni și veniturile depășesc 2000 de euro lunar.
Am văzut ca ai lansat o carte recent. Ne poți spune despre ea?
Cartea se numește 7 Pași către primul million online în România – ghid practic pentru #nomadbusinesslife. Am sumarizat metoda mea de creștere a unui business online pe modelul social media intensiv.
Titlul cărții este o provocare pe care o am de când am terminat școala de coaching Noble Manhattan. Acolo am învățat să fiu coach și sunt recunoscătoare pentru tot sprijinul pe care l-am avut în devenirea mea profesională. Doar că auzeam în jur cifre impresionante în jurul industriei de coaching. “Este o industrie de milioane de dolari cu milioane de clienți“. Și totuși în primii ani ai afacerii mele nu am reușit să vând coaching în mod direct. Nu înțelegeam de ce oamenii nu cumpără de la mine coaching în schimb cumpără servicii de consultanță în resurse umane. Declicul a venit în momentul în care acum patru ani am început să lucrez cu mentora mea de business Stephanie Fiteni. Am înțeles atunci cum să privesc coachingul ca o afacere care are un sistem în spate. Pas cu pas am dezvoltat propriul meu model de business iar acum îl folosesc și pentru clienții mei.
Cartea este foarte practică. Poți urmări pas cu pas indicațiile și exercițiile care te ajută să construiești propria afacere online. În plus cititorul are acces la recomandările a 11 specialiști. Am ales experți în domeniul digital dar și coachi și mentori care abordează dezvoltarea personală a antreprenorului, deblocarea unor convingeri limitative sau gestionarea autosabotorilor.
Toți invitații au în comun trecerea de la angajat la antreprenor și împărtășesc propria lor poveste de tranziție, lecțiile pe care le-au învățat și au fiecare 3 recomandări pentru cei care sunt la început de drum în antreprenoriat.
Printre invitații cărții se află Florin Păsat, Life & Business Coach, Cristian China-Birta, Influencer și Digital business expert, Stephanie Fiteni, Marketing Coach for Coaches, mentora mea, Oana Teșoi, Antreprenoare cu 3 linii de business online, Larisa Cepoi, Life Coach și Managing Partner al Noble Manhattan Coaching pentru România, Moldova, Serbia și Ungaria. Am avut ocazia să îl intervievez pe Ioan Prisecaru, milionar Forbes România, care face o tranziție de la antreprenor în industrie la antreprenor online în dezvoltare personală.
Fiecare cititor poate urmări cei 7 pași pentru contruirea unei afaceri online și are la dispoziție exerciții pentru a trece la treabă.
Crezi că un antreprenor are nevoie și de dezvoltare personală pentru a reuși în mediul online?
Pot spune cu certitudine că dezvoltarea personală este esențială pentru ca un antreprenor să aibă succes. Pălăria de antreprenor presupune o schimbare de mentalitate și identitate. Fără a conștientiza ce cunoștințe sunt necesare unei afaceri dar și cum să te promovezi, să vinzi, nu poți avea o afaceri. Poți avea câțiva clienți dar nu o afacere. O afacere presupune să ai clienți și venituri în mod constant, presupune să știi ce ai de făcut lună de lună pentru a avea rezultate.
Asumarea identității de antreprenor aduce la suprafață diferite blocaje, frici, convingeri limitative. Unele sunt legate de ce vor zice ceilalți, altele sunt legate de valoarea pe care o au serviciile oferite și mai ales cum să ceară banii într-o discuție.
Cel mai important aspect aș spune că este consecvența. Ca angajat ai rutine pe care ți le impune locul de muncă. Ca antreprenor ai rutine pe care ți le impui singur pentru a genera rezultate. Schimbarea de comportament este una care necesită suport. În echipa mea există o persoană care se ocupă personal de fiecare client în parte pentru a se asigura că menține ritmul și nu se descurajează.
De fiecare dată când facem un pas în viață, avem nevoie de schimbare iar asta înseamnă dezvoltare personală. A fi antreprenor este un rol singuratic dar asta nu înseamnă să fii singur. De aceea sunt aici cu echipa mea.
Care sunt cele mai frecventa întrebare pe care o primesti de la antreprenorii care doresc să lucreze cu tine și care ar fi răspunsul pentru ea?
În funcție de stadiul în care se află clienții mei primesc aceeași întrebare dar sub două forme. Cei care sunt la început mă întreabă “Cum fac să găsesc clienți în fiecare lună ? “ iar cei care au deja o afacere online mă întreabă “Cum fac să cresc afacerea mea online ? “
În realitate întrebarea este “Care este formula pentru a crește afacerea mea?“ Indiferent de stadiul în care se află, răspunsul meu este același.
- Află ce vrei să oferi și cui oferi
- Creează un flux pentru a-i aduce DOAR pe cei interesați să cumpere de la tine
- Asigură-te că ai infrastructura necesară pentru a automatiza activitățile
- Creează un plan lunar de activități și urmărește implementarea
- Creează un buget care să susțină realizarea veniturilor și măsoară indicatorii
- Alege modelul de business care se potrivește cu personalitatea ta, cu stadiul actual al vieții tale
- Lucrează cu un mentor care a mai trecut prin ceea ce treci tu și are rezultate
Este important să te bucuri de afacerea ta, să nu devină o greutate în plus. Asigură-te că ești într-un grup de oameni cu aceleași interese pentru ca să rămâi focusat pe ceea ce dorești să obții. Nu uita că un business e un maraton nu un sprint.
Probabil ai multe momente profesionale în care ai adus plus de valoare în viața oamenilor. Ne poți povesti unul dintre aceste momente?
Sunt multe momente în care aduc valoare celorlalți. Cele care îmi rămân în minte sunt cele care declanșează un moment de “AHA“ în mintea clienților mei. Cel mai frecvent obstacol cu care mă întâlnesc este frica. Sunt multe frici care apar în viața unui antreprenor dar cea mai frecventă, în special la cei la început de drum, este frica de judecată, de reacțiile celorlalți, de comentarii neplăcute. Îi rog atunci să se întrebe dacă ar cere sfatul unei persoane care ar comenta negativ produsul, serviciul lor. De cele mai multe ori răspunsul este NU. În acest caz nu are sens să îi pese de ce spune o persoană a cărui sfat nu ne interesează. Simplu ! Este doar parte de mindset aici, de abordare. Și oamenilor li se luminează fața, sunt ușurați când își dau seama cât de simplu este să treacă peste acest blocaj. Apoi sunt clienții care nu reușesc să aducă prospecții în mod constant la discuții. Este suficient să implementeze o automatizare de programare la o discuție în postările lor sau în newsletter și lucrurile se rezolvă.
Programele mele sunt neobișnuite aș spune. Sunt programe dedicate creșterii afacerii însă abordează și partea de mentalitate și susținerea emoțională care sunt necesare antreprenorilor în călătoria lor.
Dacă ai putea să schimbi lumea, cu ce ai începe?
Este o întrebare foarte generoasă. Din experiență știu că nu poți schimba ceva uriaș dintr-odată. Îmi doresc o lume unde oamenii să aibă curajul să trăiască viața așa cum și-o doresc. Pentru asta aș începe cu o reformă a educației în școli.
Copiii au nevoie să dezvolte câteva aiblități esențiale pentru a face față unei lumi în permanentă schimbare. Fac parte din Asociația pentru Valori în Educație și aici avem diferite inițiative în acest sens.
Copiii au nevoie să își folosească creativitatea pentru a găsi soluții la diverse provocări. Au nevoie să învețe să caute informații pe toate canalele existente. Au nevoie să învețe să planifice, să urmărească ceea ce fac, să analizeze și să ia decizii. Și poate cel mai important să învețe să prețuiască eșecul ca fiind cea mai valoroasă lecție.
Iar în tot acest parcurs să își asculte emoțiile, să le gestioneze. Viața ne pune față în față cu diferite întâmplări. Depinde de fiecare dintre noi cum le percepem, cum le lăsăm să ne influențeze. Copiii au resurse de energie și curaj care trebuie cultivate, încurajate. În devenirea lor de oameni maturi vor cunoaște bucuria, suferința, teama, toate emoții pe care au nevoie să le conștientizeze și să le gestioneze pentru a fi fericiți. Pentru că până la urmă cu toții ne dorim să fim fericiți, în felul nostru.
Un gând bun pentru cititori
Fiecare dintre noi are puterea și dreptul de a ne trăi viața așa cum ne dorim. Fiecare putem să ne împlinim visul. Fiecare vis se împlinește pas cu pas ! Nu renunța niciodată la visele tale.
Unde poate fi găsită Adriana Radu?
Site-ul meu are mai multe resurse dedicate antreprenorilor, www.adrianaradu.ro.
Email office@adrianaradu.ro