Viata cu un om cu tulburare narcisita!

        Viata cu un om cu probleme de tulburare narcisita este grea si greu de iesit din ea.  Narcisistul are un comportament exceptional la inceput de relatie, ca sa te daca sa crezi ca asa este el, pana te prinde in capcana lui emotionala. Cum boala este boala emotiile lui sunt despre nevoile lui doar. Narcisistul dispare si apare cand vrea, fuge usor si manipuleaza sa te faca sa te simti mereu vinovata. Nu este despre El niciodata, el este o victima si tu o piedica in calea fericirii lui. Mereu este vina celor din jur si el mereu este suferindul din umbra. Dupa ce ofera mult cat sa faca victima sa fie angrenata in relatie, se retrage si partenerul/partenera  nu intelege de ce apare schimbarea, incercand sa ii faca pe plac sa fie ca inainte. Isi neaga emotiile pentru ca nu le are si cand zice ca iubeste, spune doar celor care ii aduc un serviciu. Este extrem de crud emotional cand stie ca victima este sigura. Poate sa devina si violent si nu a fost vina lui. Exista sansa ca dragostea paterna sa il mai lumineze,dar este rara , de multe ori folosindu-se de copil pentru empatie sau alte nevoi. Se retrage usor din relatie pentru ca nu are constiinta decat de propria durere si nu ii convine sa fie directionat. Daca intra in alta relatie o face cu usurinta si nu va fi niciodata vina lui. Ura si durerea lui interioara este asa mare precum o mizerie interioara care nu poate fi aspirata. Isi urmareste interesul si alege oamenii care sa ii satisfaca nevoile. Astfel de probleme cu persoanele cu narcisism pot si inclusiv la locul de munca sau cu prietenii. Narcisistul nu poate sa accepte ca are nevoie de terapie, ca acolo ar recunoaste ca nu e despre el si durerea ar fi prea mare .Este tulburare extrem de raspandita. Cruzimea lor si lipsa emotionala este foarte mare si greu de depistat. 

Narcisistul nu vrea un partener, ei vor un slujitor, un subiect loial, un discipol devotat. Ei caută pe cineva care să le satisfacă fiecare capriciu, să le îndeplinească fiecare dorință și să se predea fiecărei cerințe. Ei tânjesc la un sentiment de control și dominație, un sentiment de a fi adorați și adorați. În mintea lor întortocheată, ei cred că au dreptul la acest tip de tratament, că merită privilegii și scutiri speciale. Ei se văd ca ființe superioare, deasupra regulilor și convențiilor care guvernează simplii muritori. Dar adevărul este că le este frică de adevărata intimitate, de vulnerabilitate, de a fi văzuți ca egali. Ei se tem că, dacă se predau unui parteneriat autentic, își vor pierde puterea, controlul, sentimentul de sine. Așa că manipulează, atrage cu farmecul sau și înșală relaxat. Ei creează o narațiune falsă, o lume fantastică în care ei sunt eroii și partenerii lor sunt răufăcătorii. Ei folosesc vinovăția, rușinea și furia pentru a-și ține partenerii la coadă, pentru a-și menține stăpânirea relației.

Dar relația nu este un parteneriat, este o dictatură.  Narcisistul guvernează cu o mână de fier, zdrobind orice disidență, orice opoziție, orice aparență de autonomie. El sufocă spiritul, înăbușă creativitatea și sting speranța. Pentru un narcisist nu exista cale de mijloc daca nu este despre el. Are doua extreme. Vine cu o Energie puternica si cu gesturi wow catre viitoarea victima, pana o face sa creada in El. Ulterior devine evaziv, rautacios, poata sa dispara brusc si manipulator. Victima se va invinovati si va cauta sa ii fie mereu pe plac,cautand sa primeasca aceleasi elemente wow pe care le-a primit in relatie de la inceput.  Și totuși, în ciuda impactului pe care îl are asupra bunăstării mentale și emoționale ale partenerilor, acestia rămân adesea prinși în rețeaua înșelăciunii și a manipulării. Ei rămân pentru că cred că pot schimba narcisistul, că ii pot repara, că îi pot iubi în supunere. Dar narcisistul nu poate fi schimbat, nu poate fi reparat. Astfel partenerii sunt doar expusi, confruntati constant și respinsi. Daca te situezi in explicatiile de aici, ai nevoie de ajutor sa poti constientiza si trece peste asta usor. Durerea emotionala pe care o lasa un narcisist poate fi foarte profunda si te face sa te devalorizezi pe tine ca persoana pentru a se creste pe el. Va alege o persoana mai puternica ca el pe care sa o faca victima, pentru a-si mai stinge din durerea lui interioara si a se valida ca e de tot despre El. nu va alege victima o persoana pe care o simte ca in interior  ca nu are cu ce sa hrani emotional daca o doboara. .Doar constientizand si iesind din durerea pe care o poarta si prin chinul emotional prin care trec, partenerii narcisistilor se pot elibera de cătușele servituții și pot îmbrățișa adevărata lor valoare, adevărata lor putere, adevăratul lor sine. Este foarte greu sa iti dai seama ca traiesti in drama si manipulare emotionala in momentul in care procesul este al tau personal, dar nu imposibil. Exista viata si dupa narcisisit si aceasta este mult mai frumoasa, in armonie si liniste cu tine. Recomand sedinte de terapie pentru persoanele care au stat in relatie cu un narcisisit, doarece asa cum spuneam mai sus stima de sine iese zdrobita si imaginea de sine distorsionata dupa o asemenea relatie.  Victimele Narcisistului pot ramane cu traume puternice pe viata daca nu reusesc sa gaseasca modul de a se reaseza in propria viata si de a continua. Daca in copilarie au fost multe abuzuti emotionale, victima este obisnuita in abuz si va ramane acolo pana ce apar alte detalii socante. Poti sa iti depasesti situatia actuala. Ai rabdare cu tine!

Distribuie pe Social Media

About Author

Mihaela Balaceanu

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment