-Dezvoltare personală – Despre Oameni- Interviu cu Laura Lucia Găvan – Artist vizual, profesor de artă și coach de creativitate!
Cine este Laura Lucia Găvan?
Laura-Lucia Găvan este artist vizual, profesor de artă și coach de creativitate. Este co-fondatoare și președinte a Asociației Art Out, cea care a pus bazele a numeroase proiecte cultural-artistice și educaționale și cea care a fondat și coordonat revista Art Out. Este fiică, soră, soție și mama lui Ștefan, un băiețel de 2 ani și jumătate.
Laura este o persoană foarte creativă și entuziastă, care caută mereu să vină cu noi idei și concepte, să nu-și piardă speranța și să-și cultive și dezvolte visele. Caută să învețe constant și să să se dezvolte, pentru a ajunge cea mai bună versiune de Laura. Și face tot ce poate pentru a trăi în acord cu valorile sale cele mai importante, dintre care se remarcă libertatea (de a-și alege proiectele de lucru, de a-și organiza timpul etc). În final, Laura e cea care încurajează constant oamenii, în special femeile și mamele, să-și urmeze visele, să pună în aplicare ideile de proiecte și să trăiască o viață în acord cu valorile personale.
Ne poți face pe scurt o descriere a activităților tale?
Creez lucrări de artă – pictură (în special peisaje și compoziții abstracte), grafică, ilustrație de carte, fotografie. Dar cel mai mult mă regăsesc în pictură.
Susțin cursuri și ateliere de artă pentru copii și pentru adulți.
Coordonez (alături de colega mea, președinte și ea în cadrul asociației) activitatea organizației (Asociația Art Out) și proiectele de aici, căutând mereu noi posibilități de creștere, vizibilitate și strângere de fonduri pentru asociație.
Cum influențează activitatea ta persoanele din jurul tău în viața de zi cu zi?
Prin ceea ce fac, îndemn la reverie și introspecție, inspir și motivez oamenii să-și urmeze pasiunile creative și să continue să se dezvolte. Prin arta mea, aduc liniște, calm, o stare de bine, propunând totodată un mod unic, personal, de a vedea și înțelege lumea. De-a lungul atelierelor mele creative, ghidez copii și adulți să-și dezvolte creativitatea, să învețe să se cunoască și exprime pe sine. În cadrul Art Out, prin activitatea mea, facilitez conexiuni între publicul general și specializat și artiști emergenți și consacrați.
Ce înseamnă sa fii artist vizual in Romania?
Să continui să îți urmezi pasiunea și să faci ce știi mai bine, no matter what, orice ar fi, oricâte obstacole ar putea fi/ apărea din loc în loc. Să cauți să îți continui activitatea fără să faci compromisuri, să fii cât mai autentic, să-ți asculți valorile cele mai importante. Totul într-un peisaj social în schimbare, cu instituții publice care nu sprijină suficient tinerii profesioniști în industrii creative și cu un public oscilant, dar în dezvoltare.
Care este rolul picturii in dezvoltarea celor mici?
Acela de a sensibiliza și a permite să se exprime prin culoare. Pictura este un mediu de explorare, de joacă, prin care copilul poate învăța foarte multe.
Care sunt cele mai cautate ateliere de dezvoltare pentru cei mici?C
Dintre toate pe care le țin eu în această perioadă, se detașează clar la nivel de interes cel de exprimare a emoțiilor prin pictură pentru părinți și copii. Și cel de explorare a emoțiilor prin muzică și pictură, pe care-l susțin alături de Claudia Bistriceanu, cu a sa Șezătoare Muzicală.
Știu că ai multe momente profesionale în care ai adus plus de valoare în viața oamenilor. Ne poți povesti unul dintre aceste momente?
Rămân foarte aproape de sufletul meu toate atelierele creative pe care le-am ținut pentru elevi din medii defavorizate. Cred cu tărie că accesul la astfel de oportunități de învățare și dezvoltare poate să îi schimbe, să îi ajute mult. Am ținut ateliere de colaj, de scriere creativă, dar și de pictură. Mi-e foarte drag și atelierul de teatru de improvizație pe care l-am ținut. Cele mai multe ateliere pe care le-am ținut în aceste contexte rămân cele de explorare a emoțiilor prin pictură.
Dacă ai putea să schimbi lumea, cu ce ai începe?
E o întrebare grea. Știu ce aș face în România, nu în toată lumea. Aș face asta aici la noi și în orice alt stat unde e nevoie. Aș începe prin a face cât mai ușor accesul la oportunități de dezvoltarea creativității- ateliere, cursuri, mentorat etc. Poate chiar să fie incluse ca tratament, așa cum se întâmplă în multe țări din vest, astfel de ședințe să fie incluse în asigurarea medicală, adică să poată fi decontate de la stat, la fel ca un consult, o analiză etc.
Făcând acces ușor sau chiar gratuit (la câteva, dacă nu la toate) atelierele creative, le dai ocazia oamenilor să se dezvolte, să socializeze, să se cunoască mai bine pe ei înșiși. Să se simtă bine, să fie mai veseli. Asta contribuie și la creșterea nivelului de trai și a calității vieții, îmbunătățirea stării generale de sănătate. Dar și la o lărgire a perspectivelor. O minte creativă va găsi mereu soluții, va dori să se dezvolte mai mult, să învețe, să-și atingă potențialul maxim.
Un gând bun pentru cititori
Suntem la începutul primăverii, luați-vă timp pentru voi în acest anotimp al reînnoirii pentru a vă reconecta cu copilul-interior, amintiți-vă cât de multe lucruri creative vă plăcea să faceți când erați mici. Oferiți-vă timp pentru voi și alegeți momente de relaxare și introspecție, reverie și imaginare, răsfățați-vă cu activități creative și vă veți simți extraordinar.
Unde poate fi găsită Laura Lucia Gavan?
Online, în social media, în primul rând, la un click distanță, la un call distanță. Apoi la atelierele creative, gata de o nouă întâlnire cu publicul – copii, părinți, adulți. La evenimente de networking și la evenimente pentru creativi și pentru familii. La ședințele și evenimentele Asociației Art Out. În parc, în vizită la muzeu sau o expoziție de artă, la plimbare cu soțul și copilul. Sau la o cafea cu prietenele. Sau în călătorii/ trasee pe munte.