Interviu cu Carina Badea – Nutriționist!

-Dezvoltare personală– Despre Oameni – Interviu cu Carina Badea- Nutriționist!

Cine este Carina Badea?

În primul rând, sunt un om și sunt fascinată de viață și de oameni. Mai mult de atât, sunt un ghid în mâncat conștient. Un facilitator pentru schimbare pozitivă. Un avocat pentru responsabilizare și pentru recucerirea puterii personale prin conștientizare și acțiune.

Ne poți face pe scurt o descriere a activităților tale?

În calitate de ghid, ajut femeile să parcurgă drumul de la mâncatul emoțional la mâncatul conștient. De aceea, lucrez în special cu femei care, deși mănâncă emoțional, vor să elimine kilogramele in exces și să mențină greutatea pe termen lung.

Lucrez și cu vegetarieni (vegani, ovo-lacto-vegetarieni, pescatarieni, flexitarieni) pentru că sunt vegetariană de peste 20 de ani și îmi doresc să ajut oamenii care aleg acest stil de viață să depășească dificultățile pe care le întâmpină.

Cum influențează activitatea ta persoanele din jurul tău în viața de zi cu zi?

De multe ori, oamenii se schimbă prin modelare, și anume însușirea conștientă sau inconștientă a obiceiurilor și a mentalității celor apropiați. Îmi vin în minte două citate aici:

’’Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine însuți.’’

’’Ești media celor cinci oameni cu care îți petreci cel mai mult timpul.’’

Pentru a face o ilustrație mai clară, voi da un exemplu pe care îl folosesc în întâlnirile cu clienții sau atunci când vorbesc în fața unui public:

În urmă cu mulți ani, peste 10, eram într-o perioadă în care de câțiva ani mâncam constant, la fiecare masă, legume sau fructe, salate de tot felul, iar farfuriile mele conțineau o mulțime de culori, gusturi și texturi. In același timp, barbatul cu care eram în relație și care între timp a devenit soțul meu, nu mânca aproape deloc legume. Singurele legume care mai treceau de farfuriile lui erau roșiile. Și acelea nu zilnic. Eu nu încercam să-l conving să mănânce în vreun fel. Din experiență, știam cât de neplăcut și intrusiv se simte atunci când vine cineva peste tine și își dă cu parerea despre cum ar trebui să mănânci, așa că încercam să evit astfel de ’’păcate’’ în relația de cuplu.

În acele condiții, la câțiva ani de când eram împreună, fiind la o terasă, într-unul dintre parcurile din Bucuresti, am comandat fiecare câte ceva de mâncare. Eu- o salată enormă cu legume și brânză. El- ceva ce își comanda de obicei- carne și cartofi. În timp ce stăteam acolo relaxați, savurând mancarea și cafeaua, l-am vazut pe el, la un moment dat, cum și-a întins furculița înspre farfuria mea și a apucat o bucată de castravete, a introdus-o în gură, a mestecat-o, după care mi-a spus:

’’Aș mânca și eu salate de acum încolo.’’

Atât. După care a continuat să vorbească despre ceva, iar eu am rămas înmărmurită de miracolul care tocmai s-a întâmplat.

Din acel moment, a început și el să manance salate. Mari. Colorate. Cu tot felul de legume. Încă are un număr limitat de legume pe care le ’’acceptă’’, însă e un pas enorm față de locul în care se situa la început. Iar această schimbare durează de atunci.

Cum a început drumul tău în nutriţie şi consiliere nutriţională ?

Aveam 26 de ani când am făcut primul curs de nutriție, iar asta se întâmpla cu 10 ani în urmă. Nu am mers acolo din dorința de a învăța să ajut alți oameni sau pentru a-mi dezvolta o carieră. Am mers acolo pentru mine. Pentru că trăiam deja de 10 ani într-un carusel de diete cu efect de tip yo-yo (slabire-reingrasare), mâncat emoțional, sport făcut în exces și o stimă de sine foarte scazută. Până atunci, încercasem ’’toate’’dietele. Simțeam că îmi epuizasem toate posibilitățile și mie, în loc să îmi fie mai bine, îmi era din ce în ce mai rău. Așa că m-am convins că, dacă voi face un curs de nutriționist, voi afla ceea ce știe un nutriționist, și anume ’’secretul’’ slăbirii.

În cadrul acelui curs, am avut norocul de a avea ca formator o femeie extraordinară- Cazan Monica. Prin exemplul ei am aflat până la sfarșitul cursului că nu există ’’secrete ale slabitului’’ și că singura opțiune reală putea fi un proces asumat de schimbare.

Pentru că treceam singură prin acest proces și îmi era rusine să vorbesc cu alți oameni despre asta, mă simțeam defectă. De aceea urmăream câteva bloguri și, prin intermediul lor, poveștile unor oameni care trecuseră prin ce treceam eu și depășiseră aceste probleme. Visam la ziua în care eu voi reuși să ajung acolo unde îmi doream, iar în acele condiții să lansez un blog unde să scriu despre cum am reușit.

Am facut asta. In 2015 am dat start blogului projectfit.ro și am început să scriu acolo. La puțin timp, însă, am descoperit că eu nu făceam decât să ’’regurgitez’’ informațiile oferite de alții. Nu ofeream valoare prin ceea ce făceam. După un proces de introspecție, am ajuns la concluzia că singurul mod prin care aș fi putut să aduc cu adevărat valoare prin ceea ce scriu ar fi fost să încep să lucrez direct cu oamenii. Atunci am început activitatea ca nutriționist. Tot atunci, de la prima întâlnire, având în fața mea un om în carne și oase, m-am îndrăgostit iremediabil de a lucra cu oamenii. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, prioritatea mea este practica, în detrimentul creșterii unui blog. Totuși, lucrez și la asta, pentru că sunt conștientă de faptul că prin ceea ce scriu pot ajunge la mai mulți oameni. Pot ajuta tot mai mult, asa cum visam pe vremurile când eram doar o fată care își ura corpul și nu se putea opri din mâncat.

Există vreo legătură între modul în care gândim şi alimentaţie?

Cu siguranță. Legătura e în două sensuri. De jos în sus: corp-minte. De sus în jos: minte-corp. Discutăm aici despre Conexiunea Minte-Trup.

Ceea ce mâncăm înfluențează modul în care ne simțim și cum gândim. Acest lucru se poate întâmpla direct (de jos în sus), prin aducerea de nutrienți sau lipsa lor. Dacă avem un corp bine hrănit, acesta va avea capacitatea de a produce substanțele așa-numite ’’ale fericirii’’, va putea produce stări de bucurie și motivație prin eliberare de serotonină sau dopamină. Iar dacă avem deficiențe, ajungem să trăim stări de lipsă de energie, oboseală, anxietate etc.

Și indirect (de sus în jos), modul în care gândim înfluențează modul în care mâncăm. De exemplu, atunci cand suntem stresați, tendința este să ne ’’aruncăm’’ în alimente nesănătoase, pentru că simtim că ne lipsește motivația de a face alegerile ’’bune’’. Totuși, tocmai atunci este FOARTE important să facem alegerile corecte pentru că, în timp, prin primirea satisfacției imediate, se creeaza o buclă care ne menține în același ciclu și ne va fi din ce în ce mai dificil să ieșim de acolo.

Ce înseamnă mai exact stil de viaţă sănătos?

Un stil de viață sănătos presupune mai mult decât evitarea bolilor sau a kilogramelor în plus. Este despre toate parțile noastre. Este locul unde se întâlnesc grija pentru corp, minte, suflet și ceea ce e dincolo de noi- relațiile noastre, contribuițiile, spiritualitatea. Este responsabilitatea pe care o purtam pentru noi inșine și bucuria pe care o simțim atunci când descoperim că merităm să trăim sănătos și să ne simțim bine.

Crezi ca ne putem schimba stilul de viata definitiv fără să ne întoarcem la vechile obiceiuri?

Da și nu. Da, pentru că odată ce trecem printr-o provocare și reușim să o depașim, căpătam un set de resurse și avem informațiile care ne-au ajutat să depășim provocarea. Mai mult, avem o altă mentalitate și o altă identitate. Iar mai târziu, dacă se întâmplă ceva în viețile noastre care să ne determine să revenim către obiceiurile nocive, putem accesa tot ce ne trebuie pentru a reuși să depășim provocarea mult mai repede.

Nu, pentru că odată ce a fost instalat un obicei sau un comportament, acele conexiuni neuronale vor continua să existe, chiar dacă vor fi în stare latentă. În momentul în care se întamplă ceva traumatic în viețile noastre sau pur și simplu suntem atât de concentrați pe unele obiective încât ne scapă faptul că restul vieții a luat-o ’’în jos’’, se poate reactiva un tipar de comportament nociv. Personal, am trecut prin asta și pot spune că este infinit mai ușor să ieșim dintr-o astfel de capcană dacă devenim conștienti de ceea ce se întampla și accesăm resursele potrivite (câteodată sunt în noi, câteodată le găsim în ajutorul altor oameni).

Ce sfătuieşti oamenii cărora le este greu să adopte un stil de viaţă sănătos dar îşi doresc?

De multe ori ne blocăm pentru că vrem rezultate rapide sau vrem să le facem pe toate odată.

Soluția însă este să nu grăbim procesul. Soluția vine nu din a adăuga mai multe lucruri peste o viață deja încărcată, ci de a simplifica cât se poate de mult. Astfel încât să ajungem la niște pași practici, acționabili, pe care chiar să îi facem zi de zi. De acolo se crește. De acolo se ia motivația pentru a înainta. Un stil de viață sănătos e un proces, nu o destinație. Când întelegem asta, totul se schimbă.

Stiu ca ai multe momente profesionale in care ai adus plus de valoare in viața oamenilor. Ne poți povesti unul dintre aceste momente?

În cartea ’’Curs de miracole’’ primul și cel mai important principiu despre care se vorbește este că: ’’Nu există miracole mici’’. Mi-a luat mult timp pentru a întelege ce înseamnă asta cu adevărat. Ce vreau să spun este că, oricât de mari sau mici nu ar parea unele reușite, ele pot avea impact semnificativ în viețile oamenilor. De aceea nu voi vorbi despre rezultatele WOW, deși am avut foarte multe în cei peste 7 ani de când activez în domeniu. Cred că adevărata valoare, și ceea ce îmi face pielea de gaină de fiecare dată, este atunci când omul din fața mea descoperă că are puterea de a-și transforma propria viață, că responsabilizarea este, de fapt, eliberare, și că un stil de viață sănătos poate fi o bucurie, și nu o corvoadă.  

Dacă ai putea să schimbi lumea, cu ce ai începe?

Cu mine?

Glumesc. În contextul acestui interviu o sa-mi dau voie să visez și voi spune că as începe prin a crea contextul în care să se predea în scoli fundamentele, lucrurile de bază în nutritie, cu accent pe faptul ca starea noastră de bine și calitatea vieții este influențată enorm de modul în care ne alimentăm.

Un gând bun pentru cititori 

Aș vrea să fac mesajul mai personal, adresându-l către OMUL care citește acest interviu:

’’Nu renunța. Provocările tale de astăzi vor fi superputerile tale de mâine’’.

Unde poate fi găsită Carina Badea?

Blog: https://projectfit.ro/

Pagina personala de Facebook: https://www.facebook.com/carina.ddlc/

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/carinabadeaprojectfit.ro

Instagram: https://www.instagram.com/carina_badea_pjf/

 

 

 

Distribuie pe Social Media

About Author

Mihaela Balaceanu

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment