Interviu cu Camelia Schmidt Trainer Autorizat de Germană și Psihoterapeut!

– Dezvoltare personală si spirituală – Despre Oameni – Interviu cu Camelia Schmidt Trainer Autorizat de Germană și Psihoterapeut!

Cine este Camelia Schmidt?

Eu sunt Camelia, sunt femeie, mamă și soție. Trăiesc de 20 de ani împreună cu familia mea în Germania și sunt antreprenor.

Ne poți face pe scurt o descriere a activităților tale?

La bază sunt biolog cu diplomă și am lucrat mai mulți ani în domeniul medical. Însă de-a lungul timpului am făcut specializări și formări ca și trainer autorizat de germană, psihopedagog, psihoterapeut in psihoterapie integrativă, Life Coach, NLP Practitioner.

Cum influențează activitatea ta persoanele din jurul tău în viața de zi cu zi?

Eu ajut oamenii să învețe germana ușor. Faptul că știu limba țării în care au ales să trăiască, le ușurează viața: ei reușesc să aibă o viață socială normală, să aibă un loc mai de muncă mai bun și să se integreze mai ușor și mai repede în Germania.

Cum a început drumul tău in predarea limbii germane si cum ai ales sa folosesti elemente de dezvoltare personală in predarea ei ?

Mai întâi a fost dezvoltarea mea personală. Odată cu ea a venit dorința de a face ceea ce-i place sufletului meu. Asta e germana. Apoi mi-am dorit ca oamenii să nu trebuiască sa treacă prin ce am trecut eu vizavi de integrarea în Germania: neștiind limba de la început mi-a fost extrem de greu să mă descurc, mai ales că venisem singură cu copilul după mine.

Am observat de asemenea pe propria piele că unele convingeri (de exemplu: germana e grea, nemții sunt reci) mă limitau și mă împiedicau la început în învațarea limbii germane.
Odată rezolvate, am reușit să învăț foarte ușor și în joacă această limbă.

Ce înseamnă dezvoltare personală în acceptiunea ta şi cât de importantă este?

Pentru mine dezvoltarea personală înseamnă să recunoști toate acele lucruri care te împiedică să fii cu adevarat fericită și să începi să le vindeci.

Cât de important este să păstram o notă de amuzament în procesul învătării unei limbe străine noi?

Din punctul meu de vedere este foarte important. Procesul învățării cognitive are nevoie de o atmosferă relaxată. Poate ai avut și tu un profesor la școală care era nu numai sever, ci poate te făcea prin comportmentul lui să te simți de parcă ai avea tu o problemă. Atunci parcă îți pierea și interesul de a mai învăța la materia respectivă.

În schimb poate ai avut norocul să ai un profesor care mai făcea câte o glumă și care te mai și ajuta cu întrebări, astfel încât tu să dai răspunsul fără să-ți fie frică că greșești.

Întrebarea e: de la care dintre cei doi profesori se prindea ceva de tine?

Ce sfătuieşti oamenii cărora le este greu să învete limba germana dar îşi doresc acest lucru?

În primul rând i-aș sfătui să învețe de la bun început cu cineva care stăpânește bine gramatica. Odată învățat greșit un lucru, greu îl mai corectezi.

Apoi i-aș sfătui să verifice ce convingeri au ei în legătură cu limba germană, cu nemții, cu mentalitatea lor. Iar apoi să înceapă, odată cu învățarea limbii, să lucreze și la ei, adică să schimbe acele convingeri care nu le mai sunt de folos.

Stiu că ai multe momente profesionale în care ai adus plus de valoare in viața oamenilor. Ne poți povesti unul dintre aceste momente?

Sigur. Îmi aduc aminte de o fostă cursantă de a mea, medic de meserie, venită cu familia ei in Germania. Practic nu știa deloc germană când s-a înscris la cursul meu, nu avea job și nici prieteni. Nu se simțea deloc bine aici, printre străini.

A urmat cursuri cu mine până la nivelul mediu. În tot acest timp și-a căutat o activitate voluntară în cadrul căreia ea își perfecționa limba. Acolo a găsit și o prietenă nemțoaică, care a introdus-o în lumea și în mentalitatea nemțească. A descoperit că de fapt această lume i se potrivea ca o mănușă.

După un timp a găsit și un loc de muncă corespunzător studiilor pe care le făcuse în țară.

Câteva luni mai târziu m-a sunat și mi-a spus că nu credea că acest lucru va fi posibil. Nu într-un timp atât de scurt. A ținut să-mi mulțumească în mod special pentru faptul că am încurajat-o să-și caute acel voluntariat care practic a fost începutul unei noi etape.

Dacă ai putea să schimbi lumea, cu ce ai începe?

Cu educare. Este timpul să ieșim din tiparele vechi, în care credeam că totul se obtine greu și în care alții sunt de vină pentru ce ni se întâmplă.
Viața este super faină dacă știi cum functionează și dacă îți vindeci traumele.

Un gând bun pentru cititori 

Doresc fiecăruia dintre noi să mai încetim goana nebună de zi cu și să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

Unde poate fi găsită  Camelia Schmidt  ?

Pe Facebook și pe Youtube: Minutul de Germana mitCameliaSchmidt

Pe Instagram si pe TikTok sunt Camelia Schmidt.

 

Distribuie pe Social Media

About Author

Mihaela Balaceanu

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment